Protesebehandling

PROTESEBEHANDLING

Det er altid en fordel at bevare de tænder, hvor det er muligt. Det er derfor meget vigtigt, at tandlægen under søger dette, før du tager stilling til at få de sidste tænder fjernet. Hvis der vurderes, at nogle tænder kan bevares, kan man nemlig klare sig med en delprotese. En delprotese sidder både bedre fast og så fylder den mindre, end en helprotese.

Der kan være vanskeligheder i forbindelse med en protese – specielt i undermunden – sog lærer de flste hurtigt at bruge protesen problemfrit.

En protese til overmunden, fremstilles typisk sådan, at den kan suge sig fast i ganen. En protese i undermunden ligger løst på gummen. Undermundsprotesen er mulig at fremstille således, at kinder og tunge kan hjælpe med at holde den på plads. På trods, kan det alligevel være svært at vænne sig til protesen. Det er derfor vores anbefaling, at bruge en underkæbeprotese, der sidder fast med minimum 2 implantater. Denne form for konstruktion, giver patienten en helt anden tilfredshed.

Under fremstillingen af protesen, stræber vi efter at give patienten det mest naturlige udseende, og vælger tænder, der minder om patientens egne – både i form og farve. Det betyder, at protesen kan fremstilles næsten naturtro, hvis ellers patienten ønsker dette. Man vil derfor ikke kunne opdage, at patienten har fået en ny protese.

 

En protesebehandling foregår normalt i fire steps:

– Endeligt og nøjagtigt aftryk af kæberne.
– Tilpasning og afprøvning af bidhøjden vha. en voksvold.
– Tilpasning og afprøvning af tandopstillingen, hvor patienten accepterer protesens farve og form.
– Indsættelse og finjustering af den færdige protese efter eventuelle tandfjernelser.

En patient kommer derfor ikke, på noget tidspunkt, til at gå unden tænder.

Hvis der i forbindelse med fremstillingen af protesen, er trukket flere tænder ud, kan det blive nødvendigt at rebasere. Dette betyder, at underfore eller tilpasse protesen, da gummen svinder relativt hurtigt efter tandudtrækningen. Rebaseringen er ofte nødvendig efter 6-12 måneder fra tandudtrækningen.

Udgiften til rebaseringen er ikke medregnet i protesens pris.

Det er naturligt, at gummen svinder med årene, og dette gør, at protesen sidder dårligere fast. Svind i gummen kan også medføre et sammenbidt udseende, eller munden synes indfalden.

Hvor meget og hvor hurtigt gummen svinder er meget individuel. Når svindet i gummen er så stort, at protesen ikke længere er velfungerende, er der behov for en ny rebasering. Nogle patienter behøver rebasering med hyppige mellemrum, mens andre kan nøjes med én hvert femte år.

Uanset patientens situation, vil det være en god idé at få kontrolleret protesen hos tandlægen én gang om året. Gummerne kan tage skade, hvis gummesvindet bliver for stort, og protesen ikke tilpasses hertil. Hvis man går for længe med en utilpasset protese, kan gummerne svinde hurtigere, og gøre muligheden for at bruge protese mindre.

Protesen skal ses efter og justeres af hensyn til gummesvind, men der er også andre alvorligere sygdomme i munden. For eksempel betændelse eller svamp som tandlægen kan nå at opdage i tide.

Det er derfor vigtigt, at du går til tandlægen minimum én gang om året, eller tal med tandlægen, hvor tit du bør komme til kontrol.