Plastbehandling

PLASTBEHANDLING

Plastmaterialerne er gennem årene blevet bedre, og vi kan få selv store plastfyldninger til at holde i mange år. Dog er vi som tandlæger også blevet mere bevidste om plastens begrænsninger, og hvordan plasten i arbejdsfasen håndteres korrekt. Skal plastfyldninger holde i mange år, kræver det en del af både operatøren, men også af patienten, og dennes evne til at holde tænderne rene.

Når en plastfyldningens holdbarhed skal vurderes, ser vi på en lang række faktorer – cariesaktivitet, mundhygiejne, belastningsforhold, muligheden for at skabe en god hård kontakt til nabotænder og ikke mindst fyldningens størrelse. Jo mindre fyldning, desto længere tid kan plastfyldningen holde.

Hvis mindre end halvdelen af tandens naturlige krone mangler, er det oftest muligt at lave en plastfyldning med en god langtids prognose. En landtidsprognose her, svarer til mere end 10 år. Vi ser dog mange plastfyldninger, der er op til 20 år gamle.

Hvis der mangler mere end halvdelen af tandens naturlige krone, anbefaler vi en plastopbygning i en observationsperiode på ca 2 år. Hvis tanden både er objektivt og subjektivt symptomfri efter disse 2 år, anbefaler vi at sætte en krone på tanden for at beskytte bedst muligt.

Mange af økonomiske årsager en plastkrone i stedet for porcelæn eller keramisk krone. Selv i disse tilfælde ser vi som regel også en relativ lang holdbarhed på plastrestaureringen. Men  tanden skal ofte rodbehandles, når der på et tidspunkt kommer caries under plastkronen.
En rodbehandling er meget invaliderende for tanden, og i det lange løb en meget mere omkostningsfuld behandling, end at få tanden behandlet med en krone rettidigt.

Vi bruger ikke længere sølvamalgam, da forskningen viser, at plast er et godt alternativ til de kviksølvholdige amalgamfyldninger. Det har vi ikke fortrudt, da vi, ud over de logiske miljømæssige konsekvenser ved at bruge et meget kviksølvholdigt produkt, hver dag kan konstatere, at der ses dybe alvorlige revner i tænderne, når en gammel sølvfyldning bores ud. Amalgam har ikke længere sin plads i moderne tandpleje, og plast brugt korrekt kan holde i mange år.