Paradentose

PARODONTALBEHANDLING

Paradentose er, i følge os, en af de værste sygdomme, man kan få i mundhulen. Derfor sikrer vi os, at vi hele tiden har tjek på tandkødets sundhedstilstand. Ved hvert besøg, måler vi dybde på tandkødslommerne, registrerer blødning, pus og plak.
Patienter med begyndende tandkødsbetændelse informeres om, at dårlig renhold af tænderne, kan føre til udviklingen af paradentose.

Paradentose (parodontose), (parodontitis), er når der sker en opløsning af tandens fæste, altså knoglen omkring tandrødderne og de rodhindefibre som fæstner tanden til knoglen. Tandkødet, ved de paradentoseramte tænder, bliver ofte siddende i samme niveau som det sunde tandkød. Det betyder, at tændernes tab af rodhinde og knogle, gør, at den naturlige tandkødslomme mellem tanden og tandkødet bliver dybere og dermed sværere at holde ren. Bakterier og tandsten kan derfor sætte sig endnu dybere i tandkødslommen og forårsage endnu mere tab af knogle og rodhindefibre.

Hovedformålet med behandling af paradentose er at standse sygdommen, så tænderne ikke mister mere fæste. Hvis sygdommen fortsat forværres, vil man miste sine tænder.

Vores tandplejere udfører paradentalbehandling med tandrodsrensninger. Her fjernes tandsten og bakterier i tandkødslommerne, og rodoverfladerne afglattes.
I forbindelse med denne behandling instrueres patienten i optimal renhold af tænderne, så sygdommen ikke forværres.

Parodontalbehandling med tandrodsrensning er ofte vanskelig og langvarig, og det er tit mest behageligt for patienten at blive bedøvet. Inden en paradentalbehandling, anbefaler vi som standard, at patienten tager en smertestillende pille.

I tilfælde af, at tandkødslommerne er meget dybe, kan det være nødvendigt at foretage en tandkødsoperation – en kirurgisk parodontalbehandling.

En kirurgisk parodontalbehandling har tre formål:

– At gøre tandkødslommerne mindre.
– At skabe overblik over tandrødderne så det bliver muligt at rense områder af rødderne, der ellers ville være utilgængelige.
– At skabe adgang til knoglen og, hvis det er muligt, genopbygge tandens fæste.

Ved en tandkødsoperation ligges der altid lokalbedøvelse, og tandkødet syes efter operationen. efter en uges tid, kan stingene fjernes, og i perioden inden skal munden skylles med 0,2% Klorhexidin og området må ikke børstes. Efter 2-3 uger kan almindelig renhold med tandbørste, interdentalbørster, tandstikkere og tandtråd genoptages. Indtil da skal der fortsat skylles med 0,2% Klorhexidin. Tandplejeren vejleder i korrekt renhold.

Efter en tandkødsoperation kan tænderne blive lidt længere at se på, ligesom de i en kort periode kan blive lidt løsere og mere kuldefølsomme.
I nogle tilfælde kan det være en god idé at supplere den normale paradentalbehandling med antibiotika.

Når først man har fået paradentose, kan man aldrig blive helt helbredt, men sygdommen kan standses. Det kræver en udførlig parodontalbehandling og patienten holder sine tænder helt rene resten af livet.

Hvis ikke mundhygiejne er tilstrækkelig, vil tandlægens og tandplejerens parodontalbehandling kun være et indgreb, der bevirker, at sygdommen udvikler sig langsommere, end den ellers ville have gjort.