Kroner og broer

KRONER OG BROER

KRONER.

Hvis over halvdelen af en tand mangler efter udboring, betragtes den som en risikotand, der behandles bedst og mest holdbart med en krone. Hvis en tand er rodbehandlet, betragtes den som udgangspunkt også som en risikotand, der bør behandles på samme vis. Hvis tanden har dybe revner i tandbenet tæt på tandnerven bør den ligeledes behandles med en krone.

En kronebehandling gør, at tanden er beskyttet bedst muligt mod en seriøs fraktur, der ofte resulterer i, at tanden bør fjernes.

I nogle tilfælde kan en krone være den eneste mulighed, der giver et kosmetisk tilfredsstillende resultat.

Hos Grenå Tandlægeklinik laver vi kun zirkoniumkroner, metalkeramiske kroner og guldkroner. Zirkonium og metalkeramiske kroner ligner naturlige tænder, de er dog ikke nær så slidstærke som guldkroner.

Zirkonium og metalkeramiske kroner består af en skal af enten zirkonium eller en biokompatibel metallegering. Herefter er der brændt porcelæn på, således kronen ligner patientens egne tænder.

Guldkronerne er fremstillet i et ensartet stykke metallegering med et forholdsvist højt indhold af guld.

En kronebehandling består af to behandlingsseancer.
Først beslibes og klargøres tanden efter at være blevet bygget op i plast. Herefter tages der aftryk af den tilslebne tand. Aftrykket sendes til vores dental laboratorium, der fremstiller kronen i løbet af cirka to uger.

Anden del består i, at kronen cementeres/limes på den tilslebne tand.

 

BROER.

Hvis man mister en eller flere tænder  kan de erstattes af en bro. En bro, der skal erstatte 1 mistet tand er på 3 led. Tænderne på hver side af den mistede tand tilslibes på samme måde som til en krone. Laboratoriet fremstiller 3 sammenhængende kroner, der cementeres på de to tilslebne tænder og kronen i midten udgør for den mistede tand.

Er der mistet flere tænder gøres broen tilsvarende længere. Dog skal antallet, placeringen og kvaliteten af bropillerne være i harmoni med broens længde. En bro er en ueftergivelig konstruktion, der er cementeret fast på patientens egne tænder, Hvilket gør patientkomforten meget høj, både hvad angår kosmetik og funktion. Broer kan fremstilles i de samme materialer som kroner.

Der bruges altid lokalbedøvelse under en krone- eller brobehandling. Efter beslibning og aftrykstagning kan både tænder og tandkød være følsomt, ligesom efter cementering af det færdige arbejde. Er følsomheden ikke forsvundet cirka en uge efter cementeringen, bør tandlægen kontaktes med henblik på en kontrol.

Kroner og broer skal rengøres grundigt, akkurat som naturlige tænder. Dog er det vigtigt at bruge en speciel tandtråd under broer for at sikre, at der ikke sidder plak under mellemleddet.

Der er sjældent komplikationer ved krone og brobehandlinger. Dog kan kronen eller broen gå løs. Årsagen er oftest en mangelfuld cementering. det vil sige, hvis arbejdet er konstrueret korrekt, cementeres kronen eller broen blot igen.

En anden for for komplikation kan være, at den tand hvor på kronen eller broen sidder, skal rodbehandles efter, at arbejdet er cementeret. Rodbehandling foretages i så tilfælde ned gennen tandens krone. Den værst tænkelige komplikation er hvis roden brækker eller flækker på langs. Så er det nødvendigt at fjerne tanden helt. Denne komplikation indtræffer heldigvis ikke særlig tit.

Normalt kan patienten regne med, at en krone eller brobehandling kan holde i mange år. Om det er 10 eller 30 år afhænger primært af, hvor god patienten er til at passer sine tænder generelt. Uanset, er det den mest holdbare behandling, man som patient kan vælge til sine tænder.